Сучасний процес реформування системи освіти України відповідно до Концепції Нової української школи, який триває вже три роки поспіль, має на меті ефективно оптимізувати мережу закладів освіти кожного міста, села та селища в Україні.

З цією метою Міністерство освіти і науки України вдосконалює законодавчу базу, яка має забезпечити якісні зміни в системі освіти.

Так, законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» визначені основні типи закладів загальної середньої освіти для забезпечення здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

  • початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;
  • гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Серед них не передбачено такого типу закладу як  вечірня (змінна) школа ІІ-ІІІ ступенів, що пов’язано також із втратою чинності Положення про вечірню (змінну) школу, затвердженого наказом МОН від 04 липня 2005 року № 397. 

Відповідно до Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОН від 23.04.2019 року № 536, кожен заклад загальної середньої освіти має право здійснювати освітній процес за вечірньою формою навчання.

З метою створення належних умов для здобуття якісної освіти та оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти в м. Ірпені, селищах Ворзель, Гостомель, Коцюбинське, на виконання вимог законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», доручення Прем’єр-Міністра України від 18.10.2019 року №36399/0/1-19 щодо моделювання мережі надання освітніх послуг у районах, містах, ОТГ, наказу Міністерства фінансів України від 16.12.2019 року № 539 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 20 вересня 2017 року № 793», наказу Міністерства освіти  і науки України від 23 квітня 2019 року № 536 «Про затвердження Положення про інституційну форму здобуття загальної середньої освіти», наказу департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації від 18.12.2019 року №337 «Про формування ефективної мережі надання освітніх послуг», керуючись статтями 104-107, 110-112 Цивільного кодексу України, статтями 59-61 Господарського кодексу України, відповідно до законів України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись підпунктом 13 пункту 3 розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», з метою приведення до відповідності вимогам чинного законодавства функціонування вечірніх (змінних) закладів освіти сесією Ірпінської міської ради Київської області прийнято рішення від 07.05.2020 року № 6541-84-VII «Про припинення шляхом ліквідації Ірпінської вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів Ірпінської міської ради Київської області».

Разом з тим, відповідно до п. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», освітній процес для здобувачів освіти Ірпінської вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів Ірпінської міської ради Київської області не призупиняється, а управлінням освіти і науки вчиняються дії щодо забезпечення учням можливості продовжити здобуття загальної середньої освіти у Ірпінській спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів художнього профілю № 1 ім. А.С.Макаренка Ірпінської міської ради Київської області чи інших обраних закладах освіти.

Усім випускникам 2020 року Ірпінської вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів Ірпінської міської ради Київської області, які завершують здобуття базової та повної загальної середньої освіти, документи про освіту будуть видані у терміни, встановлені Міністерством освіти і науки України.

Окрім цього, управлінням освіти і науки Ірпінської міської ради будуть здійснені заходи, передбачені законодавством України про працю, щодо дотримання прав та гарантій працівників Ірпінської вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів Ірпінської міської ради Київської області у зв’язку з ліквідацією закладу освіти. Задля максимального збереження педагогічних кадрів вечірньої школи працівникам закладу буде запропоновано працевлаштування на відповідні посади у Ірпінській спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів художнього профілю №1 ім. А.С.Макаренка Ірпінської міської ради Київської області або ж у будь-якому іншому закладі загальної середньої освіти м. Ірпеня, селищ Ворзель, Гостомель, Коцюбинське за наявності вакансій та власного волевиявлення.

Шановні педагоги, працівники, здобувачі освіти, батьки учнів Ірпінської вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів Ірпінської міської ради Київської області, Ірпінська міська рада та управління освіти і науки Ірпінської міської ради у процесі ліквідації закладу освіти діятимуть в межах чинного законодавства України із забезпеченням збереження та реалізації прав громадян на здобуття повної загальної середньої освіти та права на працю.