6 липня 2020р. відбулося онлайн-засідання відкритої конференції «Вертаємо своє», приурочене 6 річниці визволення міст Донецької області Краматорськ та Слов’янськ. Захід було проведено Центром творчості дітей та юнацтва Київщини у співпраці з Інтерактивним центом патріотичного виховання ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей».
На розгляд учасників конференції свої виступи підготували учні та вихованці закладів освіти області.
Наше місто представляли члени рою «Гайдамаки» Ірпінської загальноосвітньої коли І-ІІІ ступенів № 5 Кондратюк Анна, Бортюк Валерія та їхній наставник, педагог організатор Товстенко Маріана Костянтинівна. Доповідь дівчат «Політ твій, друже, – незабутній…» окреслила життєвий та героїчний військовий шлях нашого співвітчизника, підполковника підрозділу «Альфа» Ігоря Горбенка, загиблого 24 червня 2014 року при виконанні бойового завдання в районі міста Слов’янська. Спогади про загиблого героя АТО було увічнено й у світлинах презентації, що супроводжувала доповідь учасниць конференції.
Учасниками заходу стали Тетяна Трашутіна, методистка Донецького обласного дитячо-молодіжного центру, Наталія Топчій, начальник відділу Київського обласного молодіжного центру.
Тетяна В’ячеславівна розповіла присутнім про рідне місто Краматорськ, про те, які події відбувалися у ньому у квітні – липні 2014 року, про те, чим живе місто сьогодні. Розглядаючи світлини, присутні здійснили не лише віртуальну екскурсію містом, а й мали змогу побачити, як проходять урочистості з нагоди річниці визволення міста на горі Карачун.
Наталія Топчій, у своєму виступу подякувала присутнім які, незважаючи на літо, канікули та карантин, досліджують сторінки нової історії України, наголошуючи, що подібні заходи посідають особливе місце у системі патріотичного виховання молоді.
В.о. директора Центру творчості дітей та юнацтва Київщини Тамара Нестерук зауважила, що такі онлайн-конференції стали вже традиційними і анонсувала наступний захід, що відбудеться 28 липня. Саме цього дня учасники матимуть можливість зустрітися з нашими друзями з Авдіївки та Лисичанська, відзначаючи 6 річницю звільнення цих міст.