Часто ми замислюємося, з чого починається школа? Хтось вважає, що з першого дзвоника, хтось — з букваря та перших літер, інші переконані, що з учнів та вчителя. Але на нашу думку – школа починається з директора.

       Відкриваючи двері школи, ми опиняємося всередині «живого організму», який має невпинно функціонувати. Учні, заходячи до класу, не замислюються скільки людей працюють для нього щодня. Велика кількість людей поєднує свої  фізичні, духовні, творчі енергії щоб діти почували себе безпечно і комфортно. Нота кожного вливається в єдину, загальну мелодію, саме тоді вона звучить. А диригентська паличка –  у  руках директора школи.

      Наразі директор, це не просто педагог та адміністратор, а ще й юрист, економіст, менеджер, фахівець з кадрів, психолог та соціолог. Сучасні директори – це люди, які чи не найобізнаніші про реальний стан справ в освіті. Саме директори сьогодні є першими, хто практично долає виклики в умовах реформування освіти, роботи в умовах карантину, перевантаженості закладів освіти, складних суспільних ситуацій.

       Пишаємося тим, що в Ірпені та селищах працює управлінська команда директорів, фахівців, які розбудовують освітнє середовище та матеріально-технічне  забезпечення закладів освіти, знаходять оригінальні ідеї та власні траєкторії удосконалення освітнього процесу.

       Єдина у Київській області має художній профіль Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа I-III  ступенів художнього профілю  №1 ім. А.С.Макаренка, де плекають юні таланти під керівництвом Олени Дмитрівни Ілляшенко.

       Прикладом розбудови демократичного освітнього середовища для всієї України стала Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням економіки та права №2, якою керує Ірина Германівна Бєлова, саме  вона представляла досвід роботи закладу у Швеції.

        Ірпінський ліцей №3 під керівництвом  Станіслава Ігоровича Федорова набув інноваційного  мультиспортивного напряму розвитку, у якому поєднані освіта та спорт.

        Ірпінська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №12 з вивченням іноземних мов (школа лінгвістики) імені Заріфи Алієвої,  директором якої вже більше 25 років є Валентина Сергіївна Антоненко, реалізує  власну авторську методику діяльності, яка забезпечує багаторічне лідерство учнів у предметних олімпіадах та педагогів у професійних конкурсах на рівні Київської  області та України. Наразі, у закладі учні мають можливість вивчати 12 іноземних мов.

       Стрімкими темпами поліпшується матеріально-технічна база Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  №17 завдяки активній діяльності в.о. директора школи Івана Мироновича Пташника.

       Продовжує керувати  втіленням амбітних планів  колективу Ірпінського навчально-виховного об’єднання «Ірпінський ліцей інноваційних технологій – Мала академія наук» в.о. директора Леонора Дмитрівна Проніна. Заклад, разом з Ірпінською спеціалізованою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №12, ввійшов до 30-ки найкращих шкіл у Київській області за рейтингом ЗНО у 2020 році.

       Багаторічний досвід розвивального навчання поряд з реалізацією Концепції Нової української школи, у рамках авторської школи, втілює директор Ірпінського навчально – виховного об’єднання “Освіта” Ліна Георгіївна Тюріна. У цьому закладі системно пов`язані дошкільна, позашкільна та повна загальна середня освіта.

       У 2019 році у нашому місті було створено Ірпінський академічний ліцей Національного університету біоресурсів і природокористування України, яким керує Світлана Костянтинівна Березинець, це заклад загальної середньої освіти, який забезпечує можливість якісного професійного самовизначення учнів, спираючись на систему «ліцей – коледж – заклад вищої освіти».  

      Вдалий досвід впровадження автономії школи та формування інноваційного освітнього середовища у закладі приїздять вивчати до Володимира Миколайовича Захлюпаного, директора Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  №13, не тільки з Київщини,  а й з інших областей України.

     Успішно керує Ірпінською  загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів  №14, яка знаходиться у військовому містечку у Гостомелі, Тамара Юріївна Саблук, де у пріоритеті особистісно-орієнтований підхід до учнів. 

      Вже багато років керує Ірпінською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів  №18 Ігор Іванович Лошицький.  Школа є осередком жіночого фут-залу, а фізичне виховання викладають чемпіони України з цього виду спорту. У коридорах закладу можна зустріти польських науковців та почути  польську мову, адже тут тісно співпрацюють із закладами освіти Польщі.

      Багаторічний управлінський досвід Тетяни  Григорівни  Волги, директора  Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  №5, дозволяє впевнено організовувати у закладі якісний освітній процес, розвивати матеріально-технічну базу,  а організація патріотичного виховання може бути взірцем для інших .

      Тамара Анатоліївна Нетяга вже багато років веде за собою  колектив однодумців Ірпінського навчально-виховного комплексу “Школа І-ІІ ступенів – Коцюбинський гуманітарний ліцей”, який є одним з піонерів впровадження профільної освіти.

      Особливу сімейну атмосферу, яка сприяє творчій реалізації Концепції Нової української школи, створено у Ірпінських початкових школах №11, №15, №16, під керівництвом Наталії Степанівни  Лісовської,  Ірини Вікторівни Іщенко, Наталії Миколаївни Рог.

      Щиро вдячні Тетяні Казимирівні Лазаренко за багаторічне керівництво Ірпінською вечірньою школою. Тетяна Казимирівна продовжує свою роботу у Ірпінській спеціалізованій загальноосвітній школі I-III  ступенів художнього профілю №1 ім. А.С.Макаренка на посаді заступника директора та опікується новим форматом навчання у закладі – вечірньою формою навчання.

     Якщо в керівникові – цілий світ, тоді школа стає маленьким Всесвітом для дітей, батьків і вчителів.

     У день професійного свята, бажаємо Вам, шановні керівники, творчих злетів, здійснення мрій та задумів, невичерпної енергії. Хай до Вас у життя приходить радість та натхнення, а в душі залишається місце для юності, щоб зухвало і палко мріяти! З Днем  працівників освіти!