За ініціативою Міжнародної асоціації шкільних бібліотек вперше Міжнародний день бібліотек був проведений  у 1999-му році. Засновником цієї календарної події виступила  всесвітня організація ЮНЕСКО. Дата святкування Міжнародного дня шкільних бібліотек у багатьох країнах, зокрема і в Україні – щорічно у четвертий понеділок жовтня.

В Англії, наприклад, цей День відзначається у перший понеділок жовтня і приурочений до початку шкільних канікул, коли настає перший день  Національного Тижня дитячої книги, що включає в себе і національний День поезії, який проводиться у четвер.

Кожного року Міжнародний день шкільних бібліотек в Україні проводиться у рамках Всеукраїнського місячника бібліотек. Бібліотекарі закладів загальної середньої освіти у цей день проводять цікаві заходи: бібліотечні уроки, літературні конкурси, вікторини, вернісажі; віртуальні подорожі, оформляють  тематичні виставки і полички. Цього року усі заплановані заходи будуть проводитись шкільними бібліотекарями після  закінчення канікул.