Уже сім ірпінських закладів середньої освіти перейшли на змішану форму навчання – очну з елементами використання дистанційних технологій. Про це повідомила ITV заступниця начальника управління освіти і науки Ірпінської міської ради Вікторія Баран.

«На жаль, останнім часом динаміка захворюваності серед учасників освітнього процесу зростає. На сьогодні 4,5% педагогів хворіють на COVID-19, збільшується кількість учнів із підтвердженим діагнозом і тих, які перебувають на самоізоляції. За таких умов першочерговою є турбота про безпеку дітей. Змішана форма освіти – це вимушений крок, покликаний зменшити щоденне коло контактів учителів та учнів у процесі навчання. Ми розуміємо, що дистанційні технології не можуть у повній мірі замінити активне живе спілкування в стінах школи, тому учні початкових класів поки що продовжують навчання за очною формою, а середня та старша ланки – за змішаною», – зазначила Вікторія Баран.

За її словами, кожен освітній заклад самостійно обирав гнучкі моделі поєднання очної форми та синхронного чи асинхронного режиму навчання з використанням дистанційних технологій – у залежності від кількості учнів, режиму роботи закладу, а також зважаючи на можливості технічних засобів комунікації, доступних для учасників освітнього процесу.

«Деякі заклади освіти обрали тижневе чергування очної освіти та використання дистанційних технологій. Окремі школи розподілили форми навчання між днями тижня, скоригувавши розклад, інші використали можливості поділу класів на групи», – розповіла представниця управління освіти і науки.

Вона наголосила, що такий підхід дозволяє коригувати способи поєднання різних форм навчання, «адже у школах самі цю модель створили, і зараз є можливість її вивчити й удосконалити».

В управлінні наголошують: можливості застосування дистанційних технологій останнім часом розширилися завдяки тому, що в школах покращили доступ до інтернету, збільшилася його швидкість тощо. Важливу роль зіграло активне підвищення кваліфікації вчителів та їхня самоосвіта в опануванні дистанційних технологій. А ще в нових умовах дуже допомагає новітнє інтерактивне обладнання та комп’ютерна техніка, якою цього року міська влада забезпечила школи.