29 січня 1918 року в історії України з’явилася нова сторінка героїчної звитяги молодих патріотів, назва якої – Крути! Своє право бути вільною, незалежною державою українці виборювали впродовж багатьох століть. 103 роки тому, 29 січня 1918 року в нерівний бій з чотири-тисячним підрозділом російських червоногвардійців вступив нечисленний загін юних оборонців української державності. Ці події назавжди вкарбовані в пам’ять поколінь українців як Бій під Крутами.

Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Цей бій став символом героїзму та відданості Українській державі і національній ідеї, а його дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.

Наша  молодь не залишається осторонь від цих подій. З нагоди вшанування пам’яті Героїв Крут у закладах освіти міста для  школярів організовано та проведено:

– перегляд документальних фільмів про події під Крутами;

– виховні години «Герої Крут – для нащадків взірець»;

– історичні уроки «На Аскольдовій могилі поховали їх…»;

– інтерактивні заходи за темою «Коли стають до зброї діти – народ цей не перемогти!»;

– тематичні уроки «Історичне значення Акту Злуки. Здобутки Української революції (1918-1921 р.р.);

– уроки пам’яті «День Слави і печалі».

Пам’ятаймо про наших героїв, які загинули під Крутами, а їх життя та цінності будуть за приклад прийдешнім поколінням молодих патріотів України.