Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку,

І вклонімось всі ми низько до землі їм,

Квітами устелим їх тернистий шлях…

22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави.  Свято встановлено в Україні на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період ІІ Світової  війни 1939-1945 років, увічнення їх пам’яті згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.

Цей день відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і життя. 6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території.

 З метою належного відзначення Дня партизанської слави для учнів та вихованців   закладів загальної середньої та позашкільної освіти проведені літературні виставки «Тіні Партизанської слави», уроки пам’яті  присвячені трагічним подіям. На класних годинах учні 1-11 класів познайомилися зі сторінками партизанського руху, провели урок-семінар на тему «Партизанський рух під час Другої світової війни», « Подвиги  підпільно-партизанського  руху в роки Другої світової війни», побували на екскурсії в міському краєзнавчому музеї.  Для учнів 10-11 класів проведено історичний відео лекторій «Цінуй теперішнє, дбай про майбутнє та не забувай минуле». У  початкових класах проведено уроки мужності, використовуючи мультимедійні засоби, на тему «Подвигу жити вічно».

    У шкільних бібліотеках організовано книжкові виставки з історії ІІ Світової війни 1939-1945 рр. Плине час, проте мужність, відвага, героїзм і самовіддача партизан  у роки ІІ Світової війни залишатиметься прикладом для сьогоднішнього та прийдешніх поколінь.