Як організувати класс із тридцяти дітей на навчання онлайн? Якими інструментами користуватися? Як підтримувати дітей вмотивованими? Питань більше ніж відповідей.
Робота вчителів початкової школи і без карантинного режиму була достатньо складною. А в теперішніх умовах перед ними стоять нові виклики. Потрібно в короткий час освоїти онлайн сервіси та освітні платформи, які допоможуть якомога ефективніше забезпечити якісний освітній процес. Адже для учнів початкових класів навчальний матеріал має бути не лише зрозумілий і доступний, а ще й цікавий, з використанням ігрових технологій. Під час визначення структури і форм дистанційного навчання кожен учитель має орієнтуватись на освітню програму, навчальний план, вікові особливості учнів, їхній фізичний, психічний та інтелектуальний розвиток.
Щоб реалізувати ці потреби ми підібрали найкращі освітні платформи і сервіси для продуктивного і цікавого навчання в початковій школі:
Zoom – це сервіс для організації онлайн-конференцій та відеозв’язку. Допоможе легко проводити онлайн-уроки. Тут можна організовувати конференції та веб-семінари для різної кількості користувачів і спікерів.
Classdojo – цесервіс, який допоможе максимально зімітувати шкільне середовище вдома. Він зроблений для кращої комунікації батьків, вчителів та дітей.
GoogleClassroom – безкоштовний сервіс для навчальних закладів. Мета – спростити створення, поширення і класифікацію завдань, прискорити обмін файлами між учителями і учнями. Реєструватись окремо не потрібно, достатньо мати пошту на Gmail.
Віртуальна школа “Ранок” – сервіс який містить у собі онлайн-уроки за трьома рівнями навчання: рівень «Розвідники» (1–4 класи), рівень «Дослідники» (5–9 класи) і рівень «Винахідники» (10–11 класи), дистанційні коучинги за темами, «ранкові зустрічі» (щодня о 9:30) та навчальні відеоролики, віртуальну педраду.
Освітній проект «НаУрок» для вчителів – сервіс для створення інтерактивних завдань для контролю знань і залучення учнів до активної роботи у класі та вдома. Також містить вебінари для вчителів від вчителів, інтернет-конференції та інтенсиви.
Портал Learneng.ua, на якому є інтерактивні вправи та завдання з усіх предметів і за всіма темами шкільної програми, починаючи з перших класів. Однак за деякі доведеться заплатити.
Платформи для вивчення математики: Matific.com (в 1-6 класах) і Vchy.com (у початковій школі).
“Розумники”– портал, на якому розміщені інтерактивні завдання з мови та математики для учнів початкової школи. Завдання з ресурсу можна скачати на планшет, а потім виконувати їх офлайн. На період карантину відкрито безкоштовний доступ до всіх завдань.
Ці кілька платформ, допоможуть вчителям налагодити комунікацію з учнями. Зокрема, педагоги зможуть перевіряти виконані завдання і продукувати свої.
Quizlet – це безкоштовний онлайн-сервіс для створення та застосування флеш-карток та навчальних ігор у різних категоріях.
Classtime – ресурс для створення тестів, завдань, інтерактивних уроків.
Mozaweb – відкритий ресурс з електронними підручниками, розробками уроків. Код для безкоштовної реєстрації MOZ-PX-PBWX-TIDD-VIMY-TVRI-UFWG-UAEDPMOZA.
DingTalk – сервіс для відеозв’язку та дистанційного навчання. Він повністю безкоштовний. Для користування потрібно завантажити програму на смартфон, планшет чи ПК. Мова користування – англійська. Інтерфейс простий, інтуїтивно зрозумілий.
«OneNote» та «ClassNotebook» – сервіс підійде для тих користувачів, які більше звикли до сервісів Microsoft. Блокнот поєднує функціонал «MicrosoftWord», «Powerpoint» та інших програм, створюючи збалансований набір можливостей, корисних у роботі з дітьми.
Padlet – мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації. Це віртуальна стіна, на яку можна прикріплювати фото, файли, посилання на сторінки Інтернет, замітки. Зручний сервіс для взаэмодії з учнями.