Відповідно до наказу МОН України від 09.07.2019 р. №945 «Деякі питання провадження в 2021 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти» ( із змінами і доповненнями, внесеними наказом МОН України від 19.02.2020 р. №246) державна підсумкова атестація з математики є обов’язковою для усіх здобувачів повної загальної середньої освіти і буде проведена у формі зовнішнього незалежного оцінювання.
Новацією цього навчального року стане впровадження дворівневої державної підсумкової атестації з математики. Результат ЗНО з математики буде зараховуватися як бал за ДПА (за 12-тибальною шкалою), залежатиме від рівня (стандартний чи профільний), на якому вони вивчали цей предмет в школі:
учні, які вивчали математику на стандартному рівні, матимуть на ЗНО 28 завдань та 150 хвилин на виконання;
учні, які вивчали математику на профільному рівні, або на стандартному рівні, але планують за допомогою цього предмету вступати до закладу вищої освіти матимуть 34 завдання на виконання яких відведено 210 хвилин.
Тобто ті учні, які не планують вступати до вищого закладу освіти за результатами тесту з математики та не вивчали цей предмет на профільному рівні – можуть скласти сертифікаційну роботу з математики на рівні стандарту і тоді вони отримають лише бал за ДПА. Натомість учні, які вивчали математику на стандартному рівні, але хочуть використати цей предмет під час вступу повинні обрати сертифікаційну роботу з математики із завданнями поглибленого рівня.
Нагадаємо, що у 2021 році ЗНО результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти буде проведено з 21 травня по 16 липня з 12 предметів. Учасник може обрати на вибір не більше 5 предметів серед яких обов’язковим є лише українська мова та література або українська мова. Державна підсумкова атестація буде проведена з 4 предметів:
обов’язкові предмети: українська мова та математика;
на вибір – історія України чи іноземна мова;
четвертим предметом може бути будь який предмет на вибір учня із затвердженого переліку.