Опанування вогню було необхідним чинником розвитку цивілізації. Однак вогонь, що вийшов з-під контролю, здатний призвести до знищення матеріальних цінностей, руйнування будівель, створювати загрозу життю та здоров’ю людей.
Реалізація заходів з пожежної безпеки потребує великих фінансових ресурсів. Не зважаючи на це, влада міста приділяє велику увагу питанню протипожежного захисту у школах і садочках Ірпінської громади. Управлінням освіти і науки Ірпінської міської ради упродовж останніх років розроблено та успішно реалізується план заходів щодо протипожежного захисту, а саме: систематично у приміщеннях усіх закладів проводиться вимірювання параметрів електробезпеки (перевірка опору ізоляції, вимірювання опору розтікання на основних заземлювачах і заземленнях, вимірювання опору петлі «Фаза-нуль»), навчання з питань пожежної безпеки та цивільного захисту для посадових осіб, щорічна перезарядка наявних та закупівля нових вогнегасників, закупівля необхідного протипожежного обладнання тощо.
Останнім часом виконано роботи щодо:
обробки дерев’яних конструкцій дахів будівель Ірпніських ЗОШ №№1, 12, 17;
облаштування системою пожежної сигналізації будівель дошкільного відділення Ірпінських НВО «Освіта» та Ірпінського НВО «ІЛІТ»;
– відновлення пожежної сигналізації у Ірпінських ДНЗ №7 «Бджілка» та Ірпінському ДНЗ №8 «Колібрі»;
– виготовлення проектно-кошторисної документації по влаштуванню системи блискавкозахисту у будівлях найбільших шкіл Ірпеня, а саме Ірпінських ЗОШ №№ 2, 12, 17.
У березні-квітні 2021 року проведено будівельно-монтажні роботи по влаштуванню системи блискавкозахисту у будівлях Ірпінських СЗОШ №№ 2, 12. Наразі дані роботи проводяться у Ірпінській ЗОШ №17.
Сьогодні тривають роботи з обробки дерев’яних конструкцій покрівлі даху і монтажу сучасної системи пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу в новому корпусі Ірпінської СЗОШ І-ІІІ ст. №1. Найближчим часом заплановано роботи щодо встановлення системи автоматичної пожежної сигналізації у Ірпінській СЗОШ І-ІІІ ст. №2.
Багато заходів щодо забезпечення пожежної безпеки було реалізовано у школах і садочках, які донедавна перебували у підпорядкуванні управління освіти і науки Ірпінської міської ради, а зараз відійшли до інших територіальних громад.
Робота у цьому напрямку буде продовжуватися і надалі, тому що безпека дітей перш за все.